Savezni sudac proglasio savezne smjernice o zamjenicama, unisex kupaonicama nezakonitima

Published on 2 November 2022 at 07:06

Savezni sudac u Teksasu donio je 1. listopada presudu kojom se dvije smjernice Bidenove administracije koje se odnose na rodne zamjenice, uniseks kupaonice i transrodne zamjenice proglašavaju nezakonitima. Okružni sudac SAD-a Matthew Kacsmaryk presudio je da su smjernice koje su izdali Povjerenstvo za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) i Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga (HHS) proglasili nezakonitima, ali nije odobrio zahtjev države za mjeru zabrane. EEOC je dotične smjernice izdao 15. lipnja 2021., godinu dana nakon što je Vrhovni sud donio svoju odluku u predmetu Bostock protiv okruga Clayton, kojom je zaštita od diskriminacije na radnom mjestu proširena na homoseksualne i transrodne zaposlenike. Smjernice EEOC-a protumačile su Bostockovu odluku primjenom na povezano ponašanje, uključujući dopuštanje transrodnim osobama pristupa kupaonicama suprotnog biološkog spola. (Federal Judge Declares Mandated Workplace Pronouns, Unisex Bathrooms Unlawful).

HHS je izdao svoje smjernice 2. ožujka 2022. kao izravan odgovor na nalog guvernera Teksasa Grega Abbotta da se istraže tretmani transrodnih osoba koji se provode prema maloljetnicima. Smjernice tumače dijelove saveznih zakona, uključujući Zakon o pristupačnoj skrbi, kako bi potvrdile određene savezne zaštite u vezi s liječenjem transrodnih osoba. Smjernice savjetuju da roditelji kojima je uskraćeno liječenje transrodnih osoba ili liječnici kojima je zabranjeno pružanje tretmana za transrodne osobe mogu podnijeti pritužbu Uredu za građanska prava HHS-a. U rujnu 2021. Teksas je tužio HHS i EEOC, tražeći od Okružnog suda za sjeverni okrug Teksasa u Amarillu da obje smjernice proglasi nezakonitima. Iako su sporna pitanja i zakoni bili brojni, sveli su se na raspravu o tome jesu li zaštite homoseksualaca i transrodnih osoba proširene na srodno ponašanje poput zamjenica, kupaonica, odijevanja i zdravstvene zaštite transrodnih osoba. “Tužitelji čitajući Bostock prate riječi i obrazloženje suca Gorsucha: Naslov VII zabranjuje diskriminaciju pri zapošljavanju zbog seksualne orijentacije i statusa rodnog identiteta – tj., “biti homoseksualan,” “biti transrodan” – ali ne nužno sva povezana ponašanja”, napisao je Kacsmaryk. Kacsmaryk je dodao: “Iako su smjernice od 15. lipnja jedva prošle, smjernice od 2. ožujka su proizvoljne i hirovite.”

"Kacsmarykova presuda zaustavlja EEOC od nametanja zamjenica i prisilnog prihvaćanja istorodnih kupaonica svim poslodavcima koji to ne žele, a činjenica je da većina poslodavaca to ne želi", rekao je Jeff Younger, čiji je 10-godišnja sin  bio u središtu pravnog postupka koji dopušta njegovoj bivšoj ženi da ga socijalizira kao djevojčicu. "Mišljenje dopušta poslodavcima da osiguraju ovaj smještaj ako to žele, ali vlada to ne može nametnuti."